Fundacja Sfera powstała w maju 2009 roku z inicjatywy czterech hispanistek z Poznania. Figuruje w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem 0000333676. Jej misją jest promowanie i wspieranie różnorodnych form współpracy i wymiany w dziedzinie kultur i języków. W sferze naszych zainteresowań leżą, przede wszystkim, kraje Półwyspu Iberyjskiego i Ameryki Łacińskiej, a także pozostałe kraje romańskie. Obszary naszej aktywności to: sfera projektów, sfera eventów oraz – obejmujące naszą ofertę językową – sfery: nauczania, tłumaczenia i biznesu.

Tamara Filipiak

Dziennikarka, absolwentka filologii hiszpańskiej, filmożerczyni i miastomaniaczka. Współpracowała z Gazetą Wyborczą, Radiem Merkury i platformą Pmedia.info, od zawsze redaktorka szkolnych gazet niezależnych i wszelkich projektów medialnych w działach kultura-społeczeństwo. Nauczycielka języka hiszpańskiego pracująca ze szczególnie uzdolnioną młodzieżą, prowadzi również zajęcia z zakresu gender studies na UAM w Poznaniu.

Autorka scenariuszy, programów wystaw, pasjonatka fotografii reportażowej i artystycznej. Wolontariuszka hiszpańskich fundacji dla imigrantów (Fundacji ARED dla wykluczonych społecznie kobiet  i stowarzyszenia dla imigrantów Malaga Acoge), zafascynowana wielokulturowością i komunikacją międzyludzką. Poszukiwaczka przestrzeni pomiędzy mediami i codziennością, pomiędzy językami obcymi i oswojonymi. Najnowsze obsesje: street art i reportaże dotyczące Bałkanów.

Aktualnie pełni funkcję Prezesa Zarządu Fundacji.

Justyna Hadaś

Absolwentka nauk politycznych i hispanistyki UAM, zafascynowana polityką i kulturami Ameryki Łacińskiej. Duchowo związana z Krajem Basków i Akwitanią.

Od kilku lat zaangażowana w ukazywanie różnorodności kulturowej krajów hiszpańskojęzycznych, promowanie integracji europejskiej i organizację mobilności w dziedzinie edukacji. Gdy tylko to możliwe, podróżuje. Sfery jej zainteresowań to: międzykulturowość, glottodydaktyka, kino i teatr. Uwielbia audiobooki. Spełnia się jako koordynatorka wydarzeń wszelakich i jako nauczycielka języka hiszpańskiego. Od 2010 roku współtworzy ogólnopolską Olimpiadę Języka Hiszpańskiego – projekt wspierający zdolności młodzieży ze szkół ponadpodstawowych. Związana z Instytutem Filologii Romańskiej UAM.

Aktualnie pełni funkcję Wiceprezesa Zarządu Fundacji.

Dorota Biela

Absolwentka psychologii i filologii hiszpańskiej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest nauczycielką języka hiszpańskiego; pracuje głównie z młodzieżą. W przyszłości nie wyklucza powrotu do roli ucznia w ramach szkoły psychoterapii. Wierna słuchaczka audycji podróżniczych i literackich Radio Nacional de España i miłośniczka wspinaczki ściankowej. Jako wolontariuszka Fundacji zajmuje się m.in. wsparciem organizacyjnym podczas festiwali  oraz tłumaczeniami.

Ewa Jenczyk

Absolwentka kulturoznawstwa i filologii hiszpańskiej UAM, fotograf-amator, animatorka kultury, a od kilku lat także dydaktyk języków obcych. Uczy nie tylko dorosłych, ale z pasją podchodzi również do edukacji najmłodszych, co przynosi jej ogromną satysfakcję. Ogromny nacisk kładzie na komunikację oraz na rozwijanie kompetencji interkulturowej. Koordynatorka Festiwalu República Femenina oraz tygodnia kastylijskiego w ramach projektu Hiszpania do 4. Potęgi. W wolnych chwilach poszerza kulinarne horyzonty oraz namiętnie gra w badmintona. Uwielbia podróżować, zwłaszcza po tajemniczych krainach bałkańskich, i marzy o długiej podróży do Chile oraz na Antarktydę. Bardzo lubi literaturę górską, kino irańskie oraz filmy przyrodnicze. Fascynuje ją “Miasteczko Twin Peaks” oraz twórczość Juana Goytisolo. Obecnie przygotowuje się do trekingu wokół Annapurny i zaczyna uczyć się francuskiego.

Agnieszka Przychodniak

Absolwentka filologii hiszpańskiej na UAM, miłośniczka języka i kultury katalońskiej, nauczycielka j. hiszpańskiego i angielskiego. Uważa, że podczas zajęć językowych równie ważne jak ćwiczenie gramatyki jest sprawianie, aby uczniowie odnaleźli się w kulturze danego kraju. Jej pasją jest literatura we wszystkich odmianach, także fantasy i sf, gry planszowe i RPG oraz jazda po Poznaniu na rowerze. Doświadczenie w organizacji wydarzeń kulturalnych zdobywała m.in. jako wolontariuszka w Festiwalu Transatlantyk czy podczas Konferencji Klimatycznej ONZ. W Fundacji jest odpowiedzialna za bieżącą administrację strony internetowej. Współorganizowala wszystkie edycje Festiwalu República Femenina oraz prowadziła fundacyjne warsztaty językowo-kulturowe. Jest pomysłodawczynią i koordynatorką Dyskusyjnego Klubu Książki Fundacji Sfera.

Aleksandra Szuma

Absolwentka studiów tłumaczeniowych (j. francuski i angielski) na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz podyplomowych studiów w zakresie zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym. Języki łączy z pracą w francusko-polskich instytucjach i firmach. Interesują ją frankofońskie prowincje Kanady, przekład kulturowy i podróże za wschodnią granicę Polski. Z Fundacją związana od 2010 roku. Do tej pory angażowała się w organizację wydarzeń kulturalnych (m.in. República Femenina), a także w projekty mobilności w dziedzinie edukacji młodzieży (w ramach Projektów Partnerskich Leonardo da Vinci: LEFE oraz „Stażyści MFR w Wielkopolsce”).

Ewa Żukowska

Absolwentka międzynarodowych stosunków ekonomicznych na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu i Europejskiej Akademii Dyplomacji w Warszawie. Do Sfery dołączyła w 2010 by wesprzeć przygotowania festiwali. Później zaangażowana była w dwuletni Projekt Partnerski Leonardo da Vinci LEFE, poświęcony stażom zagranicznym dla europejskiej młodzieży. Iberoświat poznała na nowo opowiadając opowiadania hiszpańskie podczas festiwalu CuentaCuentos. Mocno zainteresowana dyplomacją i sztuką w każdej postaci. Lubi tworzyć, koordynować i zarządzać, uwielbia kontekst międzynarodowy. Aktualnie zakochana w Kaukazie.

Izabela Lorek

Absolwentka Wyższej Szkoły Turystycznej w Maladze i Filologii Hiszpańskiej na Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu. Sentymentalnie związana z Hiszpanią, a przede wszystkim z Andaluzją. Od zawsze zaangażowana w promocję kultury hiszpańskiej i andaluzyjskiej w Poznaniu, a od niedawna związana z organizacją Promotour, która zajmuje się wymianą studentów z Europy i Ameryki Południowej. Swoja przyszłość wiąże z promowaniem kultury hiszpańskojęzycznej w Polsce, ale także z promocją i nauczaniem języka polskiego w Hiszpanii. Jej wielką pasją jest tłumaczenie tak ustne, jak pisemne. Wielbicielka kina, teatru i literatury, pasjonatka piłki nożnej, podróżniczka. Jej specjalnością jest PR i nawiązywanie kontaktów.

Aktualnie pełni funkcję Przewodniczącej Rady Fundacji.

Weronika Śmigielska - po uzyskaniu licencjatu z hispanistyki na UAM, wyjechała na studia magisterskie z kultury współczesnej na UJ. Feministka, aktywistka, cyklistka, czytelniczka… Dobrze czuje się w śródziemnomorskiej części Europy, zarówno ze względu na języki jak i na kuchnię. Oddana miłośniczka współczesnej francuskiej muzyki i humoru (Jamel Debbouze, Florence Foresti, Dionysos, -M- ). W Sferze zwykle rozwiązuje problemy z mikrofonami.