Dyskusyjny Klub Książki Fundacji Sfera jest inicjatywą wynikającą z wielu potrzeb. Wszystkie członkinie Fundacji czytają dużo i chętnie – jest to dla nas wszystkich jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Każdej z nas także nieobce jest poczucie, że po przeczytaniu świetnej książki chciałoby się nią z kimś podzielić. Jesteśmy też świadome, że każda z nas czyta trochę inaczej, idzie w innym kierunku i nieraz jest w stanie odnaleźć w tej samej pozycji wiele różnych sensów.

Dyskusyjny Klub Książki jest dla nas sposobem, aby “zarazić” innych swoją lekturą, porozmawiać o ciekawych książkach i dowiedzieć się czegoś ciekawego o ich szerszym kontekście. Staramy się na każde spotkanie zaprosić eksperta – jest to osoba, która przygotowuje krótki wstęp, prezentację na temat danej książki. Następnie przechodzimy do dyskusji, podczas której każdy ma prawo do własnego zdania!

Blog klubu: http://dkksfera.wordpress.com/

facebook.com/dyskusyjny.klub.ksiazki

Dotychczas odbyły się następujące spotkania:

1. 24 października 2011, “Miasto ślepców” José Saramago – spotkanie wokół twórczości Saramago i adaptacji jego powieści

2. 21 listopada 2011, “Noc jest dziewicą” Jaime Bayly – spotkanie poświęcone młodej literaturze latynoamerykańskiej

3. 24 stycznia 2012, “Marzenie Celta” Mario Vargas Llosa – spotkanie wokół twórczości noblisty

4. 12 marca 2012, “Marzenie Celta” Mario Vargas Llosa – drugie spotkanie wokół twórczości MVLl w kontekście neokolonializmu

5. 23 kwietnia 2012, “Diego i Frida” J.M.G. Le Clézio – spotkanie poświęcone twórczości, życiu i epoce Fridy Kahlo, jak również sztuce biografii

6. 04 czerwca 2012, “Wielki sen” Raymond Chandler – spotkanie wokół klasyki światowego kryminału

7. 19 października 2012, “Przepiórki w płatkach róży” Laura Esquivel – spotkanie w ramach Festiwalu República Femenina III

8. 16 listopada 2012, “Do sępów pójdę” Elena Poniatowska – spotkanie w ramach Festiwalu Qué Pasa organizowanego przez szkołę Kontakt Español